Bouw van nieuw bijenlandschap bij Vastgoedbedrijf Merin
Er wordt hard gewerkt aan de Transformatorweg 78 in Amsterdam. Hier verandert Bee in Balance een parkeerdek van 1355m2 van grijs en beton naar een prachtig bijenlandschap waar bijen een nieuw thuis krijgen en de medewerkers van Dell Technologies kunnen genieten van een fraai buitenterrein.
Employee Resource Groups van DELL
Binnen DELL Technologies bestaan de zogenaamde Employee Resource Groups, groepen waar teamleden met gemeenschappelijke interesses samen om wereldwijde initiatieven van Dell te ondersteunen en aan deel te nemen. “De ERG Planet wil zich hard maken om op onze hoofdlocatie in Amsterdam te onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om iets voor bijen in te richten” vertelde Pim Blom van Dell tijdens ons eerste kennismakingsgesprek. Of wij daarin iets kunnen betekenen? Zeker wel! Dit zijn de initiatieven waar we bij Bee in Balance heel enthousiast van worden. Stenen betonnen jungles veranderen in oases van groen, planten, bloemen en bomen is waar ons hart sneller van gaat kloppen.
Bijen in de stad
Veel bijen trekken naar de stad. Het is er warmer, er wordt minder gif gespoten en er is een grote diversiteit aan bloemen en planten. Maar is er genoeg plek voor al deze diertjes? Dat is de vraag waar veel ecologen en gemeentes mee zitten. Het is dan ook extra belangrijk dat organisaties met veel grond zich bezig houden met het vergroenen van hun terrein.
Vastgoedbedrijf Merin is zo’n organisatie. Zij creëert kantoren waar mensen gelukkig, gezond en succesvol kunnen zijn. Om de duurzaamheid van hun pand te waarborgen combineerde zij het behalen van een BREEAM certificaat voor hun pand met een mooi buitenterrein waar bijen, vlinders, vogels en andere insecten kunnen leven. Daarnaast biedt het nieuw aangelegde terrein een plek voor mensen om te vergaderen of een rondje te lopen. Want groen stimuleert creativiteit.
“Met dit bijenlandschap bieden we niet alleen de bijen een nieuw leven, ook de mensen die werken in dit kantoor kunnen straks genieten van een heerlijke tuin. Boven op dit alles zorgt dit bijenlandschap ervoor dat we we een BREEAM excellent score behalen,' zegt Wouter Beeldman, Asset Manager bij Merin.
Over het bijenlandschap
Habitat bijenoase
Op het parkeerdek is op speelse manier gewerkt met struiken, bloemwallen en grote planten om een zo natuurlijk mogelijk habitat te bouwen. Om de biodiversiteit te vergroten hebben we bodembedekkende kruiden, bollen en nectarplanten aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn de maagdenpalm, diverse soorten ooievaarsbek, kruipend zenegroen, bosaardbei, wilde marjolein, vrouwenmantel, dropplant en verbena. Deze planten geven kleur in de ondergroei, trekken insecten aan en voorkomen uitdroging van de bodem. Dit assortiment is gevarieerd en bestaat uit diverse vaste planten en bolgewassen die over een lange periode bloeien en bestand zijn tegen een langere periode van droogte en weinig zonuren. Ideaal, omdat het terrein van Merin op het noorden staat en er veel wind is. Op het terrein ligt streekeigen grond zodat de inheemse soorten ook daadwerkelijk goed gedijen in dit gebied. Op het terrein zijn microtopen aangebracht: kleine gebieden die alles hebben wat bijen nodig hebben. Denk hierbij aan stenen die snel opwarmen zodat bijen zich eraan kunnen verwarmen en dood hout elementen om de meest natuurlijke omgeving voor bijen na te bootsen.
Sedum
Groene daken bieden goede oplossingen tegen hittestress en wateropvang. Voor een hogere biodiversiteit bevatten onze groene daken een mix van sedum en inheemse droogte minnende planten. In het sedum zitten zo’n 15 verschillende soorten gifvrije plantjes die bijen het hele seizoen van voedsel voorzien. De sedumrollen bevatten geen plastic of andere onnatuurlijke materialen.
Huisvesting van bijen
Een groot deel van de bijensoorten nestelt in de grond. Daarom zie je ook stukken onbegroeid terrein waar deze bijen verblijven. Voor de andere soorten komt er een bijenhotel. Het bijenhotel bevat alleen natuurlijke materialen. Ze worden gecontroleerd op diepte, een bijenhotel moet minimaal 20 centimeter diep zijn en moet splintervrij zijn zodat de bijen zich niet bezweren of de vleugels kunnen beschadigen. Daarnaast zorgen we ervoor dat er elk jaar nieuwe bewoners bijkomen. Ook een bijenhotel heeft onderhoud nodig. De rietjes moeten vervangen worden, holletjes in het hout worden schoongemaakt etc. De bijgebouwen worden gemaakt door jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
Aan de vogels hebben we ookgedacht! Daar konden we niet omheen. Toen we aan de gang gingen met aanplanten van de bloembollen, verschenen de eerste slimmerikken al om de bollen weer op te graven en te eten! Ook zij hebben honger in de winter. De zwarte roodstaart verblijft graag tussen de mensen en krijgt 5 nestelplekken op het terrein.
Het bijenparadijs wordt in maart opgeleverd zodat de bijen er dit jaar nog plezier van hebben. Op dit bedrijventerrein kunnen zij eten, wonen, leven en werken.
Wil jij ook zo'n uitzicht als je op kantoor naar buiten kijkt? Neem contact met ons op!