Ons verhaal
55% van alle bijensoorten is met uitsterven bedreigd
Jarenlang bouwden we zonder rekening te houden met de bij. We veranderden steden en bedrijfsterreinen in een betonnen jungle en de landbouw in een groene sahara. Door de industriële, grootschalige productie hebben bijen geen gezond voedsel en veilige huisvesting meer. Ze leven en werken in een giftige en gevaarlijke omgeving.
En dat terwijl wij mensen afhankelijk zijn van dit nuttige diertje. Zonder bestuiving hebben we geen koffie, fruit, noten, chocolade en groenten meer. Kan jij je zo’n leven voorstellen? Bij Bee in Balance willen we daar wat aan doen. Wij zetten ons in voor het redden van de bij. We zorgen ervoor dat bijen veilig en gezond kunnen werken, de rode lijst verdwijnt en bijenverzorger een professioneel beroep wordt.
Wij huisvesten bijen op dezelfde professionele manier als mensen
Hoe we dit doen
Het eerste bouwbedrijf dat bouwt en zorgt voor bijen
Bee in Balance huisvest bijen op dezelfde professionele manier als mensen. We zorgen voor veilige huisvesting en verbouwen gifvrij voedsel zodat bijen gedurende het hele seizoen voldoende te eten hebben. Samen met experts in de bijen- en plantenwereld kijken we naar hoe we bijen een veilige en gezonde leefomgeving kunnen bieden. Al onze inzichten nemen we op in de bijencao.
NL Greenlabel, breeam en leed
Bee in Balance heeft de ambitie om het leven van bijen continu te verbeteren. Wij zijn NL Greenlabel gecertificeerd. Je kunt bijenhabitats toepassen in je projecten en scoren op BREEAM en LEED. Onze bijenverzorgers hebben meerdere opleidingen genuttigd.
BijenCAO
Als werkgever van ruim 10 miljoen bijen hebben we een grote verantwoording voor een gezonde en veilige werkomgeving. Samen met Vakbond voor Dieren en verschillende bijenexperts, keken we naar hoe we de belangen van deze waardevolle medewerkers kunnen borgen zodat zij gezond en veilig kunnen werken.
Partners & bijdragers
Het redden van de bij kunnen we niet alleen. Daarom werken we nauw samen met experts, eco-hoveniers en andere bijenredders.
Quinty van Drie
Directeur
Quinty groeide op tussen de bijen. Haar vader en opa zijn imker en de generaties voor hen hielden zich ook bezig met bijen. Quinty is de initiatiefnemer om bijenkasten bij bedrijven te plaatsen en richtte hiervoor het bedrijf BeeLife op. Een paar jaar lang zette ze zich met hart en ziel in voor de honingbij, maar na een tijdje wilde ze het redden van de bij naar een groter plan trekken. Sinds het voorjaar van 2021 zet zij zich ook in voor alle andere 359 soortenbijen in Nederland. Na één koffietje met Marc was de samenwerking geboren.
Marc van der Heijden
directeur
Toen in 2020 de kantoren dichtgingen en we onszelf ineens thuis moesten vermaken, kreeg Marc meer tijd voor de tuin. Zijn tuin was een reflectie van hemzelf: verwaarloosd en had een beetje liefde nodig. Hij ontwikkelde een nieuwe passie voor tuinieren. En met elk plantje en boompje en dat hij inzaaide, kwamen er meer bijen in zijn tuin. Hij verdiepte zich in de bij, realiseerde zich hoe slecht de soorten ervoor staan, volgde een imkercursus en besloot dat hij zich op veel grotere schaal wilde gaan inzetten voor bijen.